Sensommarweekend på Österlen

 

 När jag bokade vår weekendresa till österlen bad jag en stilla bön om att få uppleva en sådan där magisk sensommarhelg som är det allra bästa jag vet i livet. Och tänk. Precis så blev det. Jag är otroligt tacksam över att vi fick möta Skåne i denna skrud. Vi längtar redan tillbaka.

 

 

Ja du, Frida. Det är inte så svårt att förstå att ni bokar detta hotell gång på gång. Jag hade höga förväntningar på Kafferosteriet. Och alla infriades med råge. Det här är ett sådant där ställe där trivseln liksom sitter i väggarna. Att möta denna plats i fager sensommarskrud var fantastiskt.

 

 

Kafferosteriet präglas av en estetik där less is more och där det sitter i detaljerna. Möblerna från Norrgavel sätter sin prägel på hela stället, liksom tanken om lokala och ekologiska råvaror. Hotellfrukosten med noga utvalda små mumsbitar från traktens leverantörer är något extra. Det är inte en dignande buffé med överflöd, men precis det där som jag vill ha. Lobbyn är en av de mysigaste. Här sjönk vi ner, framförallt på kvällen efter att ha ätit pizza på restaurangen över gården. Att dricka en kanna te här medan mörkret sänkte sig utanför, ja det var något extra det. Och jag vill genast börja spara till Richters klassiska Länsstol :). 

 

 

Det är något med mig och innergårdar. Jag känner mig sällan så tillfreds med livet som jag gör när jag sitter på en kullerstensbelagd innergård. Här fick jag mitt lystmäte tillfredsställt under äppelträdet i strålande septembersol. Stunder att spara på.

 

 

Snart höst. Efter vistelsen här, känns det helt okej faktiskt.

 

 

Det här är ett ställe som man redan börjar tänka på när man kan åka till igen. även om jag stått i gluggarna på Glimmingehus och kikat ut som barn, så var detta mitt första riktiga besök på österlen. Som sagt. Det lär bli fler gånger.

 

 

Jag blev förälskad. I landskapet. I stämningen. I den höga luften. Och när allt är första gången, så blir man ivrig att se var nästa dörr leder. Nu var inte tanken med denna helg att boka in massor av aktiviteter, men vi hann med en del utflykter. 

 

 

Innergårdar som sagt. Jag kan omöjligt få nog av dem. Här satt vi under trädet hos Olof Viktors som blivit utsedd till Sveriges bästa café 2013. Jo, i solblänket i lördags eftermiddag var jag nog benägen att hålla med där. 

 

 

Så var vi ute hos Maria på Reunion Home i Ingelstorp som hade trädgårdsoutlet. Jag har handlat en del på nätet härifrån, så det var roligt att se allt i verkligheten. Jag doftade mig lycklig på ljus och fyndade några marockanska kannor. 

 

 

En vacker dag att titta på stenar.

 

 

Och att slå sig ner vid ett bord i Apotekarens trädgård  i Simrishamn. 

 

 

Vi köpte äpplen längs vägkanten. Och majs och pumpor. Skördetider ger en härlig känsla av rikedom. På Kiviks musteri serverades en kycklingsoppa med äpplebitar i. Den smakade alldeles ljuvligt. 

 

 

På vägen hem hamnade vi hos Mandelmanns trädgårdar där man sedan länge satsat på ekologiska odlingar. Vilket ställe. Här hade jag kunnat sitta en dag under fikonträdet och bara njutit av livet.

 

 

Nypressad must med en smörgås innan vi gav oss iväg hemåt med två rejäla påsar med grönsaker.

 

 

Tack för denna särdeles fina sensommarhelg, österlen! Jag hoppas att vi snart ses igen!

23 comments

  1. Åh! Österlen är magiskt. Lite som Gotland fast på ett annat sätt.Kafferosteriet måste jag oxå pröva på, fast det lär inte bli förrän barnen flugit ur boet. Tack för dina fina bilder!

  2. Jag firade min 30-årsdag och helgen på Österlen. Underbart och man längtar ständigt tillbaks. Kafferosteriet känne som en sådan där måste-grej nån gång i framtiden. Ljuvliga bilder och vilken ljuvlig helg det var!Om du älskar stenbelagda innergårdar hoppas jag att du har vägarna förbi mig nån dag. Här får du gärna pausa och dricka te så länge du vill :)Kram.

  3. Med ett sommarhus i området, ser jag att du valt ut de absoluta guldkornen! Och efter att ha följt dig och din blogg i så många år, känns det precis som du! Kram Susanne

  4. Som utflyttad skåning kan jag inte låta bli att vara stolt över min lilla del av landet. Börjar ibland undra vad man gör här uppe i de värmländska skogarna.

  5. Österlen är så fint! Min man tog med mig dit en helg för fem år sedan. Jag har varit där på konstrunda på våren också. Mycket vackert! Dina bilder är så fina och ni kunde ju inte haft bättre tur med vädret heller. Gott!

  6. Roligt att se på Österlen utifrån genom dina snygga bilder. Då glömmer jag att det blåser nästan jämt och att lönen är kass;-) när jag går genom gamla stan på morgonen tänker jag ändå att det är så där pittoreskt!

  7. jag som bor så nära, blir ändå avis när jag ser hur ni tillbringade er helg. Jag jobbade.Men i helgen som kommer måste jag ta mig ner, och göra allt det där ni gjorde för är det något jag älskar så är det Österlen.Tack för fina bilder.Ha en fin vecka.Kram

  8. Så vackert du gör det. Glömmer aldrig en fantastiskt fin fika jag hade med bästa väninnorna i just Mandelmanns trädgårdar. Urtjusigt ställe det där. Kram till dig och heja din Österlenhelg!

  9. Åh, det ser underbart ut! Här i mellersta Finland känns Skåne rätt långt bort… men kanske någon gång kommer vi oss dit… Härligt att drömma genom dina bilder i alla fall!

  10. Kände igen den där dörren direkt från innergården till baksidan /kortsidan på Olof Viktors. Har man arbetat där i drygt 7 år så kan man sina dörrar:-)) kram jesswww.annorlundaunderbara.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.