Fokus: Bordslampor i glas

315ifokusglaslampfotJag tycks inte vara ensam om att fundera på belysning i dessa tider då ljusstakar och stjärnor förpassas in i förråden igen. Nu känner jag mig inspirerad av kombinationen glas och belysning. Som synes är det ingen lampfot på denna bild, men den vackra karaffen som bland annat säljs hos Artilleriet, har gått och blivit med belysningskusin. Det bubbliga glaset i lampform syns här hos Newport Home och med tanke på framgångssagor som denna med samma uttryck, tror jag att vi kommer att få se en hel del av dessa lampor framöver.

315ifokusglaslampfot1I min återvunna glädje inför att leta saker på loppis, spanar jag bland annat efter bordslampor i glas. Jag skulle mer än gärna exempelvis springa på en Carl Fagerlund från Orrefors. Så har inte varit fallet ännu, men skam den som ger sig. De här kristallpjäserna kan stå gömda bakom stora lampskärmar och är som små skatter om de får komma fram och glänsa i ett nytt sammanhang. Ja tack.

315ifokusglaslampfot2Josef Franks klassiska glasklotlampa från 1934 är minst sagt en riktig investering, men önska sig kan man alltid göra som min son brukar säga. Loppis, auktion, affären på fina gatan eller varuhusen – Glas i belysning inspirerar mig mycket i detta nu.

315lampfot

Glasfot från Hemtex – tack för tips uti Eidergrenskans skalle.

signature

7 comments

 1. För ett år sedan stod jag och höll i två sådana där Orrefors lampfötter i glas på loppis, dock inte den modellen. Fel fria och så fina, tror du jag köpte dem? Ångrar mig till tusen idag kan jag säga. Och den där lampan från ST har min farmor, de fick den i bröllopsresan. Den är jag
  spekulant på, varit mycket tydlig på den punkten haha…

  Lycka till i skattjakten!

 2. Åh, men det gör jag med. Letar efter fina lampfötter i glas.
  Men har ännu inte hittat några..
  Svärmor har många däremot 🙂
  Undra om jag törs fråga lite med huvudet på sned, om hon inte tycker att hon har för många 😉

  //Mia

 3. O ja, så många fina lampfötter det finns! En del av dem är i glas ja. 😉

  Själv håller jag just nu på med en inventering av våra lampfötter här hemma. Några av dem måste helt enkelt få fötter…hehe…och vandra tillbaka till second handvärlden. Det går att ha för många lampfötter, jag lovar.

  Satte nyss en glödlampa (ja, jag vet att det är LED som gäller nu, men vi har faktiskt ropat in några glödlampor på auktion) i min gröna glaslampfot, den som det står “Bohemia Glass, made in Czechoslovakia” på. Ropade in den för en tia på en auktion för flera år sedan. Nu har den äntligen fått komma fram i ljuset.

  Som ett litet ps kan jag väl nämna den där långa, sirliga lampfoten från Flygfors som jag ratade en gång i tiden. En gång i tiden innan jag förstod hur fin den var.

  Tack, för ljust och fint inlägg!

  /helena

 4. Hej Veronica,
  vad roligt att du nämner våra fina bubbliga lampfötter, tack för det!
  Mitt hjärta klappar lite extra för glaslampor och jag har själv en liten samling med både loppisfynd och nytillverkat som jag är himla glad för.
  Jag ska hålla extra utkik denna vecka när vi gör våra inköp i Paris till våra butiker. Ha en riktigt fin dag och hoppas att du hunnit kika in i någon av våra butiker! Kram Mia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *