Tulpaner, tulpaner, tulpaner

2116tulpanerVarje höst är det samma visa. Jag tycker att det är så otroligt trögt att plantera lökar. Förra året tog vi delvis en genväg. När vi tog upp dahliorna för vinterförvaring satte vi ned lökar i de tomma pallkragarna. Vilken fröjd att endast gräva en kanal och sätta ned lökarna, istället för att fajtas med massor med rötter och perenner i rabatterna. Det här är våra äldsta pallkragar och de börjar se lite bedagade ut, men ack så fagert just precis nu med alla lökarna!

2116tulpaner1Här sitter lökar som jag köpte när det var utförsäljning i oktober. Tulpaner går att plantera sent. Om man som här mest skall ha dem till lyst och för att kunna plocka av till buketter, så passar det utmärkt att köpa dem lite billigare. Den rödstrimmiga skönheten är Carnaval de Nice.

2116tulpaner2Jag blir mer och mer förtjust i blandade planteringar. Med en vit bas och allt det gröna i bladen blir det inte annat än vackert. I ett sådant här sammanhang passar det utmärkt att experimentera och sätta lökarna lite pö om pö. I höst skall jag planera in lite hyacinter också för doftens skull. Denna planteringsform har dessutom gett mersmak, så i höst blir det fler lökar i krukor och lådor. Då kommer jag även ha ett växthus som underlättar vinterförvaringen. En del av dessa lökar provar jag att plantera ut i rabatt sedan. Det är nackdelen med moderna förädlade tulpaner som pumpas upp för maximal blomning – många är engångsblommande och det är svårt att veta vilka som tänker återkomma nästa vår.

2116tulpaner3En bild att titta på länge i höst när lökpåsarna blir liggandes och energin har svårt att räcka till för plantering…

2116tulpaner4Ett annat tips är att spara tulpanbilderna som sitter i påsarna för att kunna artbestämma till våren. Jag tror ofta att jag har ett bättre minne än jag har, men nu vet jag att detta är Black Parrot, Pink Star, Mondial, White Marvel och Night Rider. Passa även på att hämta inspiration från alla offentliga planteringar i parker och på staden nu när allt blommar så fint. Hösten vill jag inte tänka på ännu, men det gäller att behålla de här bilderna på näthinnan, när det är dags för lökar igen.

11 comments

  1. Så fantastiskt! Ljuvliga bilder och inspirerande att ta tag i till hösten, påminn oss gärna när du planterar i höst:-)

  2. Wow… nu ångrar jag bittert att mina tulpanlökar från hösten 2015 FORTFARANDE ligger orörda här hemma i sina påsar 🙁 Hösten i trädgården är INTE min starka sida:)
    Fin fredag till dig!

Leave a Reply

Your email address will not be published.